SEMINÁŘ A MASTERCLASS NA TÉMA PIWI ODRŮD 13.3.

24.03.2024

Velmi zajímavý seminář / Masterclass na téma PIWI odrůd révy vinné.

Organizovalo jej Národní vinařské centrum a připravilo k řízené degustaci na 21 odrůd z celkem čtyř států, které jsou šlechtěny za účelem vyšší odolnosti a rezistence vůči houbovým chorobám a tudíž menší potřebě postřiků. Zkratka PIWI Zkratka pochází z německého označení "pilzwiderstandsfähige Rebsorten".

Pod vedením Ing. Františka Mádla, doc. Miloše Michlovského, ing. Ivany Flajšigerové a ing. Christofera Reischera Ph.D. z rakouského Klosterneuburgu bylo ochutnáno 26 vín v celkem sedmi flightech. Některé byly známější známější, jako třeba Donauriesling, jiné po 5 či 10l šaržích jako třeba Marcus blanc, Riesling Gris či Pinot écru, vyšlechtěné pod vedením právě Miloše Michlovského a Ivany Flajšingerové.

Asi se ještě dlouho s těmito odrůdami v lahvích na trhu nepotkáte, i když nejznámější PIWI jako Solaris nebo Hibernal již zastoupeny jsou. Pokud ovšem někde narazíte např. na zmíněný Donauriesling (ten z vinařství Bunža je dokonce v aktuálním Salónu vín mezi 100 nejlepšími víny ČR) nebo v červených např. Laurot od doc. Michlovského, nebojte se jich. Za mě osobně to byli favorité celé degustace. Ostatní odrůdy byly zajímavé, velmi různorodé a rozhodně stály za ochutnávku. Ale jak už to v hledání nových cest bývá: některé jsou slepé, některé více či méně klikatější...

MiK,  23.3.2024