RECEPT NA EXKLUZIVNÍ SVAŘÁK
Venku začíná přituhovat a nadešel svařáku čas! Ne ale toho, kdy do podřadného a nepitelného vína nasypete hřebíček, skořici, převaříte, přidáte cukr a hotovo. Dejte si s ním trochu práce a uvidíte, že si velmi, velmi pochutnáte.
Zde je recept:
- 100g cukru (ještě lépe medu),
- 2 skořice,
- 4-5 hřebíčků,
- 3 badyány,
- 0,75l červeného vína spíše svěžejšího ovocného charakteru (např. některé ze Svatomartinských)
- trochu kvalitního rumu nebo Amaretta
Do hrnce dejte 2-3dcl vody a přiveďte k varu. Následně v ní rozpusťte cukr (nebo med) a nechejte lehce zkaramelizovat. Mezitím si nachystejte skořici, hřebíček a badyán do jemné látky, punčochy nebo sítka. Přidejte do sladké tekutiny a nechte 10-15min. povařit. Na závěr přidejte víno. Víno nechte ohřát jen těsně k bodu varu (nesmí vařit!) a je hotovo.
Dle chuti můžete vylepšit rumem - čím kvalitnější, tím lépe (ne "tuzemákem"). Pro jemnější vyznění a výraznější aroma lze vyměnit např. za Amaretto…
Na zdraví! Prosit! Zum Wohl!
MiK, 4.12.2023